Case Apugenius – Maailman tehokkain mikrokaasuturbiini

Mikä on Apugenius?

Apugenius Oy on lappeenrantalainen start-up, joka kehittää hyötysuhteeltaan maailman parasta, materiaalitehokasta mikrokaasuturbiinia. Kaksivaiheista puristusprosessia hyödyntävän 50 kW kaasuturbiinin taustalla on lukuisia innovaatioita, jotka perustuvat idean kehittäjien pitkään yliopistotutkimukseen ja suomalaisten vetyturbiinitoimijoiden käytännön kokemukseen. Yritystä luotsaavat suomalaiset vetyalan ja sähkötekniikan huippuosaajat.

Teknologian taustalla on ajatus liikkumisen päästöttömästä energiasta, joka ei perustu liialliseen luonnonvarojen käyttämiseen ja harvinaisten malmien kaivamiseen. Kaasuturbiini on suunniteltu käyttämään päästötöntä vetyä, mutta se pystyy käyttämään myös muita kaasuja tai nesteitä polttoaineena.


Aloittaminen puhtaalta pöydältä

Mertala Innovations on protovaiheeseen siirtyvän APU50 mikrokaasuturbiinin päämekaniikkasuunnittelija. Sähkö- ja virtausteknisiä komponentteja lukuun ottamatta, olemme suunnitelleet tai olleet mukana suunnittelemassa lähes kaikkea aina roottorin värähtelylaskennasta siipipyörien ahdistusliitoksiin ja labyrinttitiivisteistä erilaisiin lämpö- ja lujuuslaskentoihin.

Erittäin nopeasti pyörivä roottori on tuonut omat haasteensa mm. laakereiden valintaan ja niiden voiteluun. Valmistettavuus ja kokoonpantavuus ovat olleet koko ajan osien ja kokonaisuuden suunnittelun keskiössä. Lähes kaikki on suunniteltu puhtaalta pöydältä, mikä on tuonut sekä haasteita että mahdollisuuksia.


EU:n rahoittama kehityshanke

Kehityshanke on saanut EU rahoituksen. Apugeniuksen toimitusjohtaja Julia Vauterin on tyytyväinen suunnittelualihankinnasta:

Mertalan mekaniikkasuunnittelun tasokas osaaminen yhdistyy luovaan ideointiin, innovatiiviseen ajatteluun ja ennakkoluulottomuuteen tarttua haasteeseen. Olemme aidosti tyytyväisiä Laurin ja Askon osaamiseen, ja haluamme ehdottamasti pitää kiinni Mertalan hyvästä osaamisesta.


APU50 mikrokaasuturbiini on siirtymässä protovaiheeseen ja odotammekin innolla, että pääsemme kertomaan tuotteen kehittymisestä lisää. Olemme erittäin ylpeitä luottamuksen osoituksesta saadessamme kehittää suomalaista vihreän siirtymän huipputeknologiaa!Tarjouspyyntölomake

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nimi